Armb?ge

Arm/hand

Tennisarmbåge, lateral epikondylit
Smärta i armbågen kan uppkomma av överbelastning av ensidigt, repetitivt arbete eller om man utfört något som man inte brukar, t ex målat om huset (handen böjs uppåt). Smärtan uppkommer i armbågen och kan stråla uppåt och nedåt mot fingrarna. Man kan känna sig svag i armen och ha svårt att bära kassar osv. Detta är en svårläkt skada som utan behandling kan ta upp till 2 år att bli av med.
Den sjukgymnastiska behandlingen består oftast av råd och regim, TENS, excentrisk träning, akupunktur och stretch. Vi behandlar tillståndet snabbt med stötvåg, ofta tillsammans med laser. Det krävs ofta bara 3-5 behandlingar. Läs mer om tennisarmbåge längst ner på sidan.

Musarm
Musarm är ett samlingsnamn för värk och stelhet i underarm, armbåge, nacke,
axlar och handled. Pirrande eller kalla fingrar samt spänningshuvudvärk och ryggont kan också ingå i problembilden.  Orsaken i de flesta fall är monotona arbetsställningar, t ex vid datoranvändning. Felaktig användning av tangentbordet ger problem i bägge armar, och felaktig användning av datormusen ger ensidiga besvär. En viktig del av behandlingen är ergonomisk rådgivning, tips om stretching och hemträning, samt behandling av muskelknutor / triggerpunkter.

Ledinflammation, artrit
Inflammation i handled och fingrar är vanligt förekommande hos t ex RA-patienter. Smärta, stelhet och svullnad är vanliga symptom.
Vi lindrar tillståndet med goda resultat med MLS lasern.

Karpaltunnelsyndrom
Detta tillstånd orsakas oftast av överansträngning som leder till inflammation i de nerver (medianus och ulnaris) och senor som löper ner underarm, handled och hand. Ömhet, domningar (i tummen, pek-, lång- och halva ringfingret), nedsatt gripkraft och fumlighet är vanliga symptom. Den generella behandling består av råd och regim, inflammationshämmande läkemedel, kortisoninjektion vid långvariga besvär och ev. operation. Vi behandlar tillståndet primärt med MLS laser.