ryggbehandling

Rygg

De allra flesta människor får någon gång under livet ont i ryggen. För de flesta som får ryggont är det inte farligt. SBU:s (Statens beredning för medicinsk utvärdering) rekommendationer vid akuta ländryggssmärta är:
- att fortsätta att vara aktiv i lagom omfattning
- att antiinflammatoriska och muskelavslappnande läkemedel ger smärtlindring vid
okomplicerade, akuta ryggsmärtor
- sängläge rekommenderas inte
- inte heller träning med hjälp av böjningar, sträckningar, aerobiska rörelser och
stretchning.

Många tillstånd är besvärliga att leva med och tar lång tid att bli av med. Vi hjälper dig att snabbare bli av med dina ryggproblem. Beroende på skada behandlar vi med manipulation, mobilisering, McKenzie-teknik, M6 laser, hållning, rehabiliteringsträning, råd & regim. Observera att manipulation ("knäckning") endast ska utföras på ett fåtal ryggdiagnoser, och att träning ofta är en viktig del för att undvika förnyade ryggproblem.

Diskbråck
Smärta i ryggen med eller utan utstrålning i benet. Smärta vid hosta/nysning, känselbortfall, förlorade reflexer, svaghet kan förekomma. Lyft och upprepade vridningar bör undvikas. De flesta blir bra utan operation men prognosen är varierande. Ibland ses förbättring efter 14 dagar men förloppet kan vara långdraget (beror på hur diskbråcket lagt sig/ser ut). Normal aktivitet är bättre än sängliggande. När du ligger brukar det vara skönt/avlastande att ligga på rygg med benen böjda/krokliggande. När du kliver ur sängen: lägg dig på sidan, för benen utanför sängkanten och tryck dig upp med armen.

Ryggskott, akut lumbago
Debuterar ofta i samband med lyft eller hastig vridning av kroppen. Smärta och svårighet att räta upp ryggen. Tillståndet spontanläker efter 1-3 veckor. För att påskynda läkningen behandlar vi med laser, dry needling eller manuella tekniker.

Muskelbristningar
Muskelbristningar är vanligt hos idrottare. Lokal ömhet över bristningsområdet och huggsmärta vid vridrörelse eller vid framåtböjning och uppresning. Detta behandla vi med laser, stötvåg, dry needling eller manuella tekniker.

Inflammation
Inflammation i muskelfästen kan uppkomma vid överbelastning. Smärtor under aktivitet och efter ansträngning. Smärta i fästet vid aktivering av den drabbade muskel. Detta behandla vi framgånsrikt med laser eller stötvåg/tryckvåg.

Besvär av ligament och kapslar
Uppkommer ofta vid trauma. Smärtan är ofta lokal.
Detta kan behandlas b la med laser.

Spinal stenos
Smärta vid gång, men cykling brukar gå bra. Drabbar oftast äldre (över 65 år). Ofta är orsaken degenerativa förändringar av diskar och facettleder med förkalkningar vilket ger förträngningar i ryggens spinalkanal. En annan orsak kan vara förskjutning av ryggkotor (spondylolistes)